У бившој совјетској републици Казахстан је, после око 25 година мира и стабилности, дошло до оружаног напада на војну јединицу и два складишта муниције. Напад је одбијен, дванаест нападача, три казахстанска војника и три цивила су убијени, а десеторо људи је рањено.

 

Напад се догодио поред града Актобе на северу земље. Полиција трага за преосталих шест до седам нападача.

 

Министарство унутрашњих послова Казахстана је објавило да је напад извела „група присталица нетрадиционалних религиозних струја“.

 

D874E159-76DD-46AD-A37D-66EA33ADFAD0_mw1024_s_n

 

Портпарол Комитета државне безбедности Руслан Карасјев је изјавио да је инспиратор напада бизнисмен из града Шимкента Тохтар Тулешов и да је циљ напада била „дестабилизација власти“.

 

Карасјев је изјавио да је он „одраније припремао насилно преузимање власти“ и извођење народа на улице, као и формирање „алтернативне Владе“. Према његовим речима, покушај преврата требало је да уследи раније, али га је одложило хапшење Тулешова. Он је наводно из притвора покушао да у мају организује масовне нереде у граду Сариагаш на југу земље.

 

За сада су, под оптужбом да су присталице Тулешова, похапшени бивши први заменик државног тужиоца Илијас Бактибајев, бивши генерал Хибратула Доскалијев, пуковник Сакен Ајтбеков, пуковник Бекзат Жумин и пуковник Кајрат Берлибајев.

 

Озбиљни московски аналитичар Александар Разувајев је уверен да се у Казахстану ради о покушају обојене револуције. Он упозорава да Американци и њихови савезници неће одустати од намере да „потпале“ Казахстан и да им је крајњи циљ да у тој земљи, чији север је насељен претежно Русима, муслимани и православни почну да се међусобно истребљују.

 

«Напад не Актубе у суштини је потпуна копија почетка дестабилизације Либије. Копија напада на складиште муниције, а потом на војну јединицу у Бенгазију», изјавио је Ростислав Ишћенко, други руски експерт.

 

Након покушаја покретња обојене револуције у Казахстану, и МУП КИРГИСТАНА ПРЕЛАЗИ НА ПОВЕЋАН СТЕПЕН БОРБЕНЕ ГОТОВОСТИ

 

Ката

Тагови: ; ; ;