У оквиру припрема за самит НАТО који ће се одржати 8-9 јула у Варшави, руководство Пољске је спровело «масовну мобилизацију», написао Frankfurter Allgemeine.

 

У школама се држе предавања о НАТО на којима ђаци уче о активностима ове организације и приморана су да доносе решења о распоређивању војних НАТО база у региону. На часовима се симулира састанак локалног савета и разговара се о томе на који начин ће самит побољшати безбедност земље.

 

1105447669

 

Публикација пише да је основну литературу за овај едукативни програм написао бивши заменик министра одбране Пољске Роберт Купетски који активно учествује у припреми самита.

 

Поред тога се ђацима усађују антикомунистички ставови, а на физичком се организују спортске активности, као што је национална трка у знак сећања на пољске побуњенике. У склопу ове акције се спроводи и историјска реконструкција битки у којима су се Пољаци борили са совјетским војницима.

 

Новине такође пишу о «војним излетима» у којима се породице испробавају у улози војника. У симулацијама битки, непријатељи Пољака су руски војници и војници Вермахта.

 

Ката

Тагови: ; ; ;