Дванаест нових разарача класе „Лидер“, које ће изградити руска корпорација ОБК, ће бити једни од најмоћнијих војних бродова на свету. Они ће по техничким карактеристикама увелико превазићи америчку флоту, пише амерички The National Interest.

 

4371185

 

„Нови разарач ће имати депласман око 17,5 хиљада тона, дужину 200 метара и ширину од 20 метара. Биће масивнији од већине тешких крстарица из епохе Другог светског рата. Разарачи класе „Лидер“ ће, како се очекује, носити минимум 200 ракета, биће други по величини борбени бродови на свету“, наводи лист.

 

Разарачи ће имати средства ПВО, ПРО и противподморничку одбрану и највероватније ће моћи да нападају копнене циљеве крстарећим ракетама „Калибр-НК“.

 

„Иако се за сада о разарачима класе Лидер не зна много, ти бродови ће носити 60 балистичких и крстарећих ракета и по 16 противбродских диригованих ракета“, наводи се у чланку.

 

Аутор чланка претпоставља да ће бродови „највероватније бити на нуклеарни погон“, моћи ће да развију брзину од 30 чворова и да остану на мору без подршке 90 дана.

 

„Ти најновији разарачи ће по снази да превазиђу највеће бродове Ратне морнарице САД. Штавише, нуклеарни мотор ће омогућити тим великим војним бродовима да извршавају мисије по целом свету без потребе за допуном горива и упловљавањем у луке. Са њима ће Москви добити ефикасан инструмент пројектовања силе која је по снази слична ударној групи бродова“, закључује лист.

 

Ката

Тагови: ;