Амерички Министар одбране Ештон Картер је предложио убрзање и продубљивање сарадње у области одбране у азијско-пацифичком региону ширењем „безбедносне мреже“ земаља чије би војске изводиле заједничке вежбе и спроводиле заједничке операције.

 

eston-karter-general-nato-komandant-600x405

 

Картер је на међународној конференцији о безбедности у Сингапуру „Шангри-ла дијалог“ рекао да је Кина добро дошла ако одлучи да приступи тој мрежи.

 

„Мрежа је инклузивна јер свака држава и војска, без обзира на способност, буџет или искуство, може да допринесе. Свако добија право гласа, нико није искључен и нико нема разлога да се сам искључи“, рекао је Картер, алудирајући на Кину.

 

Картер је рекао да ће та безбедносна мрежа представљати „нови талас“ у азијско-пацифичкој безбедности. Такође је говорио о могућностима за сарадњу са Кином, додајући да ће САД ипак остати надмоћна сила, преноси Бета.

 

„Америка жели да прошири војне споразуме са Кином да би се усредсредила не само на сузбијање ризика већ и на практичну сарадњу. Наше две војске такође могу да сарађују“, рекао је Картер.

 

Иако Кина није послала свог Министра одбране на скуп у Сингапуру, а Картер се није састао с члановима делегације Пекинга, није крио да Вашингтон жели војну сарадњу са земљама региона „ради обуздавања Русије“ и климатских промена. Подвукао је да нова „мрежа“ треба да буде „заштита од дејстава Русије која изазивају страховање“.

 

„САД не желе конфликте са Русијом и Кином. То су две велике силе. Ми их поштујемо и не желимо сукобе. Међутим, морамо имати на уму и могућност да те земље направе избор који ће их супротставити САД и осталима. Ми се према томе морамо озбиљно односити.“

 

Он је као главне земље „мреже“ апострофирао Јапан, Филипине, Вијетнам и Аустралију и додао да Вашингтон не жели ни хладни рат нити било какву конфронтацију у Јужном Кинеском мору.

 

Ката

Тагови: ; ; ;