Најновији амерички борбени авион Ф-35 се нашао у средишту расправа због цене и дизајна, јер најсавременији Локид Мартин Ф-35 кошта око 100 милиона долара по летелици, што не укључује цену мотора. Трошкови дизајна, стављања у погон и производње до сада се процењују на око 350 милијарди долара.

 

Још већу полемику је изазвала кацига која кошта 400 000 долара по комаду и интегрални је део оружаног система авиона.

 

Мајор Вил Андреота, ветеран америчких ваздушних снага и командант пилотског тима за авионе Ф-35, брани тај програм и објашњава да кацига има све информације о активирању оружаног система.

 

«Пилоту су доступни сви подаци из летелице, због чега је ово више од кациге. На горњем делу се налази централни компјутер који обрађује информације и одлучује о томе шта ће се приказати. То је визир који функционише као екран», објашњава Андреота, преноси Глас Америке.

 

На кациги се налазе скупе камере које омогућавају пилоту да гледа изван и унутар кокпита. Такође има камере са инфрацрвеним зрацима.

 

Ден Грејзер из Пројекта за надзор Владе каже за Глас Америке да у вези шлема постоји проблем превише ствари у једном пакету.

 

«Да би се објединила сва та технологија, гомилају се трошкови и сложене компоненте које касније треба одржавати. Тај шлем је још једна ствар у летелици која може да се поквари у будућности», каже он.

 

Камере за кацигу су неопходне зато што пилот у авиону Ф-35 седи много ниже него у осталим борбеним летелицама. Грејзер, међутим, сматра да је у питању грешка у дизајну.

 

«За пореске обвезнике то значи да не плаћамо само за дизајн кокпита са пилотом у авиону, већ издвајамо додатних пола милиона долара за сложени дизајн кациге да би се превазишло нешто што су могли да реше једноставним инжењерским потезом», каже он.

 

Ф-35 је дизајниран да траје око 50 година. Уведен је у авијацију САД у децембру 2015 године. За америчке ваздушне снаге, морнарицу и маринце је произведено 2500 летелица, уз неколико стотина за савезнике који учествују у том програму, а чији се пилоти тренутно обучавају у Аризони.

 

 

 

 

Ката

Тагови: ; ;