Портпарол америчког Стејт департмента Џошуа Бејкер је за руски TVNET изјавио да судбина Украјине веома брине земље НАТО, јер је Украјина члан овог војно-политичког блока.

 

Према Стејт департменту, због ове бриге НАТО развија толике мере одбране у балтичким државама.

 

4e1bbcd8-d28b-a7cc

 

Бејкер је истакао да је садашњи раст војног контингента НАТО у балтичким земљама праћен паралелним повећањем руских војних јединица на западној граници Руске Федерације, али да то није трка у наоружању.

 

«За почетак, хајде да се сетимо где смо били пре две године пре украјинске кризе. Тада се радило о партнерству између НАТО и Русије Не слажем се да је сада у току трка у наоружању на граници са Русијом. Оно што данас ради НАТО је одговор на руску агресију у Украјини», рекао је представник Стејт департмента.

 

«Нико не жели сукоб, али сукоб у Украјини још траје. Украјина је партнер, чак не само партнер, већ чланица НАТО. Ипак, не желимо да сукоб проширимо на балтичке земље и Пољску. То је разлог зашто спроводимо стратегију засновану на пет тачака: повећање броја америчких трупа, вежбе и обука са партнерима, снабдевање војном технологијом и опремом, изградња капацитета наших савезника и веће присуство САД у источној Европи», објаснио је Бејкер.

 

Ката

Тагови: ; ;