Државни академски руски народни хор „Пјатницки“ у Центру „Сава“

Ансамбл „Пјатницки“ називају уметничком лабораторијом фолклора. Хор је основао 2. марта 1911. године водећи истраживач, сакупљач и популаризатор руског народног стваралаштва Митрофан Јефимович Пјатницки. Први је показао лепоту традиционалне руске песме онако како ју је народ вековима певао.

 

89738_vest_zht

 

Државни академски руски народни хор „Пјатницки“ одржаће концерт 16. јуна у Сава Центру, најавио је Руски дом у Београду. Прво гостовање хора „Пјатницки“ у Београду организује Руски дом заједно са Министарством културе Русије уз подршку „НИС Гаспромњефта“.

 

Митрофан Јефимович Пјатницки је окупио талентоване интерпретаторе, желећи да упозна градско становништво са народним умећем и да пружи могућност да се доживи уметничка вредност руске народне песме.

 

О хору „Пјатницки“ снимљени су играни и документарни филмови, а иза себе имају велики број плоча и дискова.

 

Додела гранта председника Руске Федерације дала је могућност да се сачува огромно богатство претходних генерација хора, обезбеди континуитет рада, подмладе ансамбли и ангажују најбољи солисти Русије.

 

Хор „Пјатницки“ је обавезан учесник свих манифестација од државног значаја, а поверено му је и да представља Русију на највишем нивоу приликом сусрета шефова држава, дана културе Русије.

 

 

 

РТС