Британски Премијер Дејвид Камерон је оптужио присталице изласка Велике Британије из ЕУ да продају „политичке фантазије“ и угрожавају економију земље. Његов бивши сарадник из Конзервативне партије и предводник кампање за излазак из ЕУ Борис Џонсон је узвратио да ће краткорочне економске недаће брзо дати простор за „фантастичан успех“ Велике Британије.

 

dejvid-kameron

 

Расправа међу конзервативцима, који су деценијама разједињени око ЕУ, је пооштрена уочи референдума о чланству Велике Британије у ЕУ, који ће се одржати 23 јуна.

 

Камерон је данас, заједно са политичарима из ривалских странака, лабуристима, либералдемократама и зеленима, позвао грађане да гласају за останак у ЕУ. Он је оптужио чланове своје Владе, који се залажу за излазак, да се коцкају са будућношћу земље јер желе напуштање зоне слободне трговине ЕУ, која покрива око половину британске спољне трговине, преноси Бета.

 

„Док они ваљају фантастичну политику, у реалном свету се наша привреда успорава због огромне неизвесности која виси над британском економском будућношћу“, рекао је Камерон.

 

Британски премијер је рекао да би изласком из ЕУ била стављена бомба под привреду Велике Британије.

 

„А најгора ствар је што бисмо сами запалили фитиљ“, рекао је он.

 

Могућност Брегзита већ задаје ударац. Британска фунта је на тржиштима пала данас на тронедељни минимум пошто су две анкете показале да је више гласача за излазак земље из ЕУ него за останак.

 

Борис Џонсон је признао да постоји неизвесност, наводећи да ће „фунта ићи тамо где хоће на кратки рок“, али да се дугорочно „може очекивати фантастичан успех за ову земљу“.

 

Присталице Брегзита кажу да ће се краткорочна превирања надокнадити ослобађањем од бирократских ограничења у ЕУ, као и могућношћу да се сузбије велика имиграција из других чланица ЕУ чији грађани тренутно живе у Великој Британији.

 

„Ризици остајања у тој прецентрализованој, пререгулисаној машини за уништавање радних места су све очигледнији и очигледнији“, рекао је Џонсон.

 

Ката

Тагови: ; ;