У Пљевљима, граду на граници Црне Горе и Србије, почела је по други пут у историји вежба НАТО и црногорских војника под називом „Одлучан одговор 2“, казано је на сајту Министарства одбране.

 

nato-vezbe-foto-reuters-1400225646-497525

 

Вежба је почела јуче и трајаће до 10. јуна, а намјера је и да НАТО високи официри и званичници оцене 2. ојачану Пешадијску чету по OCC концепту (Концепт оперативних способности) на нивоу NEL-1 (NATO Evaluation Level).

 

Оно што није наведено званично на сајту а сасвим је евидентно јесте да је НАТО овом вежбом, заједно са војском Црне Горе изашао на границу Србије показујући да ће изаћи на сваку границу сваке државе која је уз Русију, наводи црногорски портал ИН4С.

 

Током ових вежби, како се наводи на сајту Министарства одбране, обавиће се и обука за НАТО оцењиваче у оквиру ОЦЦ (OCC) програма, којој ће присуствовати 38 оцењивача из НАТО и партнерских земаља, а у сарадњи са Врховном командом савезничких снага за Европу (SHAPE). Курс ће похађати 25 полазника, припадника оружаних снага 20 земаља НАТО и партнерских земаља.

 

У Пљевљима је јуче истовремено огранизован и инфо НАТО дан, на којем ће се говорити о НАТО интеграцијама. Наравно, једнострано и без објективности. У држави која је преживела НАТО агресију, данас присуствујемо парадоксу да војска која нас је пре 17 година бранила од НАТО-а, припрема сарадњу да оно што је нама урадио НАТО сада учини неком другом…

 

Посећамо, да је иста оваква вјежба одржана прошле године под називом „Одлучан одговор 1“, такође у Пљевљима.

Тагови: ;