Опозициони посланици Скупштине Црне Горе упутили су писмо колегама из Парламента Републике Словеније поводом ратификације Споразума о приступању Црне Горе НАТО-у.

 

 

parlament_slovenije-640x480

 

Посланици су позвали своје колеге из Словеније да на ванредној седници Парламента Словеније која ће се одржати 8. јуна ове године не гласају за ратификацију Споразума о приступању Црне Горе НАТО.

 

“Евентуално учлањење Црне Горе у НАТО, без обезбеђене већине на фер и слободном референдум, довело би до ескалације дубоке политичке и институционалне кризе у којој се Црна Гора налази од 27. 09. 2015. године, када је најјачи опозициони савез – Демократски фронт, покренуо велике протесте против политичке корупције и крађе на изборима, с циљем да на првим поштеним изборима у Црној Гори, од пада комунизма, грађани добију владу која би била одраз воље бирача. Влада Мила Ђукановића, знајући да постоји интерес дела међународне заједнице за учлањењем Црне Горе у НАТО, покушава да тим чином камуфлира недостатак владавине права у земљи”, наводи се у писму.

 

Опозициони посланици су истакли да је Црна Гора једина посткомунистичка држава у којој је још увек на власти елита из периода комунизма и која никада није променила тоталитарну власт на изборима.

 

“Изборне крађе, куповина бирача, притисци, уцене, злоупотребе безбедносних служби и државних ресурса су јавно обелодањене и постале су саставни дЕо извештаја Европске комисије. Демократски фронт је мирним и ненасилним протестима успео да скрене пажњу домаће и међународне заједнице на тоталитарни карактер последњег комунистичког режима у Европи, који је противуставно и противзаконито применио бруталну силу и терор над мирним демонстрантима, посланицима црногорског парламента, а због чега нико још није кривично одговарао”, поручују посланици.

 

У писму се наводи да се корумпирани и криминални режим у Црној Гори одржава бруталном крађом избора, а Влада чува већину у Парламенту уз помоћ тајне службе, која је “рецидив некадашње УДБ-е”, затим политичком корупцијом и куповином посланика.

 

“Разбијањем опозиционих странака систем одржава вештачку већину, супротну изворној вољи бирача на изборима. Ниједна институција политичког система и државне власти нема легитимитет. Земља је у дубокој политичкој, институционалној и моралној кризи. Поверење у изборни систем је на најнижем нивоу и земља се налази на ивици сукоба”, казује се писмом.

 

Посланици ДФ-а даље истичу да Демократски фронт цени да се питање чланства Црне Горе у НАТО мора решити на фер и слободном референдуму у атмосфери, како су навели, минималног поверења између супротстављених опција у вези легитимитета институција власти.

 

“Црна Гора у овом тренутку, у сусрет спорним изборима који ће се опет одржати у амбијенту неповерења и спорног легитимитета, није спремна да одлучује о тако важном питању као што је чланство у НАТО, па Вас позивамо да не ратификујете Споразум и тако не продубљујете кризу у Црној Гори и поделе које већ постоје, а које се не могу превазићи преварама и изборним крађама”, оцењује се у писму.

 

potpisi

Потписници писма, посланици Скупштине Црне Горе: потпредседник Скупштине Црне Горе др Бранко Радуловић и посланици Андрија Мандић, Небојша Медојевић, Милан Кнежевић, др Љиљана Ђурашковић, др Бранка Бошњак, Предраг Булатовић, др Страхиња Булајић, Славен Радуновић, Коча Павловић, Владислав Бојовић, Емило Лабудовић, Вељко Васиљевић, Милутин Ђукановић, Јанко Вучинић, др Будимир Алексић, Обрад Гојковић, др Новица Станић и Младен Бојанић.

 

 

ин4с

 

 

Тагови: ;