САД су спремне на савезништво са својим непријатељима Ал Каидом због своје опсесије да уз помоћ „умерене опозиције“ свргну са власти актуелну сиријску власт, изјавио је бивши амбасадор Велике Британије у Сирији Питер Форд.

 

ambasador Ford

 

„Сједињене Државе су стале на страну Ал Каиде у Сирији“, рекао је Форд у интервјуу за Раша тудеј, коментаришући недавне захтев Вашингтона Москви да не изводи ваздушне нападе на позиције Нусре фронта због умерених опозиционих група које се налазе у истој области.

 

 

Бивши амбасадор је такав потез Вашингтона окарактерисао као неразуман и гротескан и оштро је критиковао САД због своје опседнутости да свргну сиријског председника Башара ел Асада са власти.

 

„Можемо само да се надамо да је то привремено одступање и да ће Вашингтон ускоро вратити на прави пут“, додао је он и позвао америчке власти да напусте политику „’де факто‘ помагања терористима Ал Каиде“.

 

 

Форд је, такође, изразио подршку руској страни у веома разумној намери да умерену опозицију одвоји од „Нусра фронта“.

 

Говорећи о тероризму, бивши амбасадор је такође нагласио да „практично нема разлике“ између Нусра фронта и осталих терористичких група, попут Џаиш ел Ислама, Ахрар ел Шама и Џаиш ел Фатаха, као што се, како је рекао, оне не могу разликовати ни у смислу идеологије и метода које се састоје од „масакра и безобзирности“.

 

Он је закључио да је једина разлика између Ал Нусре и других група, које западне земље, укључујући САД, приказују као „умерену опозицију“, само у тактици.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;