Репортер британског медијског сервиса Би-Би-Си у Мјанмару осуђен је на три месеца затвора и тежак рад, након што је оптужен за напад на полицајца током извештавања са протеста студената, изјавио је данас његов адвокат.

 

050390

 

То је прва пресуда новинару откако је изабрана нова влада предвођена бившом политичком затвореницом Аунг Сан Су Ћи.

 

Извештач Нај Мио Лин, који ради за сервис Би-Би-Си на мјанмарском језику, намерава да уложи жалбу на пресуду.

 

Адвокат Теин Тан У оценио је казну «непоштеном» и додао да његов клијент није намерно повредио полицајца, већ да је покушао да помогне једном грађанину.

 

«Срамно је да суд донесе једну такву пресуду», рекао је Теин Тан У и додао да «полиција не треба да тетира новинаре као своје непријатеље».

 

 

Инцидент се догодио у марту 2015. када је Нај Мио Лин извештавао са протеста у близини Јангона, највећег града у Мјанмару, који су организовали студенти незадовољни ценом школарина, која по њиховој оцени, гуши академску слободу.

 

Полицајац је оборио једног од учесника протеста са мотоцикла, а новинар Би-Би-Сија покушао је да помогне, што је довело до туче са полицајцем, рекао је адвокат.

 

Новинар Нај Мио Лин оптужен је за напад на јавног службеника и осуђен у понедељак пред судом у граду Мандалеју.

 

«Би-Би-Си ће наставити да ради са његовим адвокатом како би подржао његову жалбу», навео је тај медијски сервис у саопштењу објављеном у понедељак у Лондону.

 

 

Странка Су Ћи, Национална лига за демократију, победила је на изборима у новембру, што је довело до успостављања прве цивилне власти у земљи после 54 године директне или индиректне војне владавине.

 

За полицију и правосуђе и даље је надлежно министарство унутрашњих послова, које и даље контролише војска.

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;