«Цариградска Патријаршија покушава да православном свету наметне папство, демонстрирајући у припремама Свеправославног сабора на Криту диктаторске склоности», упозорио је руски јеромонах Макарије, познати црквени публициста, мисионар и аутор бројних књига.

 

0

 

«Цела ствар је веома једноставна. Православна црква се по непостојању свог папства и разликује од Римскокатоличке која се формирала и функцонише око свог првојерарха у Риму. Православљу је папство туђе. Папство је оно што нас одваја од католицизма, тај принцип неће проћи у православљу», рекао је он.

 

«Ми не желимо да се свађамо са католицима, али не желимо ни да се поистовећујемо са њима. Свеправославни сабор је добра ствар и нико није против Сабора, али је то спољна ствар за Цркву. Са њега треба да дође нека изјава православним људима целе планете која ће показати шта је Православље и како Православље гледа на проблеме и несреће које су снашле планету. Али, планета Земља није Црква. А прави Сабори су у целој историји Цркве сазивани да би решили актуелне унутарцрквене проблеме», каже отац Макарије.

 

«Цариградски Патријарх не жели заједничко православно сведочење. Ми смо због тога, наравно, жалосни, али то није трагедија. Руска православна црква, као и друге помесне цркве и православни активисти целог свта, као и до сада имају могућност да покажу свету шта је Православље и да проповедају слово Божје“.

 

Ката

Тагови: ; ; ;