Васељенска Патријаршија: Противљење екуменизму је неправославно

Још пре почетка Свеправославног сабора на Криту, Васељенска Патријаршија открива за шта се све спремила. Митрополит Аустријски Арсеније је у интервјуу бечком католичком Kathpress рекао да је за Свеправославни сабор припремљен и документ о екуменизму. При том је оценио да начин на који неке од православних цркава приступају том питању изазива раздраженост у Васељенској Патријаршији.

 

5_2

 

„Ексклузивност није православно поимање себе. Ко је против црквеног јединства, тај је на позицији која није православна”, рекао је он, истовремено изражавајући очекивање да Сабор донесе «смелу» одлуку о „проблему организовања православне дијаспоре”.

 

Такође је објаснио католицима да у Западној Европи, Америци и Аустралији православци из различитих национальних цркава живе међусобно измешани. За пример је навео Аустрију у којој делује седам православних цркава, а грчка и српска имају своје Епископе у tој земљи.

 

„Али, која од православих цркава сноси одговорност за вернике? У пракси то чини неколико њих, а то у суштини противречи православном канону”, каже Митрополит.

 

„Једна од варијанти решења подразумева оснивање Конференције православног епископата у дијаспори. Ово значи да би се сви православни хришћани одређене земље налазили под руководством Митрополита док би Епископи на тој територији бринули о православцима разних националности. Такве Митрополије би имале одређену аутономију, остајући у структурним јединицама неке од аутокефалних православних цркава, али у оквиру Васељенске Патријаршије која у Православљу има првенство почасти”, закључује он.

 

Ката