Јутарња молитва из Курана је прочитана у Цркви Свете Мудрости (Аја Софија) у Истанбулу првог дана муслиманског празника Рамазана у присуству генералног секретара за верска питања Турске.

 

Византијска црква, која сада служи као музеј, ће се претворити у џамију током наредних 30 дана, а Куран ће бити свакодневно читан до 5 јула када Рамазан завршава, уз пренос Канала државне телевизије верског садржаја TRT Diyanet. Чињеница да је некада централно хришћанско светилиште, Црква Свете мудрости, у протеклих 80 година била музеј а да се сада претвара у џамију на месец дана, со је на рану Православних Грка.

 

Прва рекација уследила је је из конзервативне опозиционе странке Нова демократија. Огласили су се Дора Бакојани и Јоанис Кефалогианис заједничким саопштењем: “Одлука турске власти да закаже читање Курана у Аја Софији током наредних 30 дана ју је практично опет претворила у џамију , по први пут у 80 година. То је провокативан и неразумљив чин и показује непоштовање према православним хришћанима широм света и није у складу са европским курсом Турске“.

 

Посланици Конзервативне партије су позвали Министарство спољних послова Грчке да одмах предузме одговарајуће мере и критикују Министарство због своје млаке политике незамерања.

 

Убрзо затим се огласило Mинистарство спољних послова Грчке које је осудило овај чин да се током Рамазана у Аја Софији чита Куран сматрајући овакав потез турских власти регресивним и на граници фанатизма.

„Ми осуђујемо регресивну поруку турских власти о најављеном читању Курана у Цркви Свете мудрости у Истанбулу, поводом муслиманског празника Рамазана“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Грчке.

 

„Настојање да се спроведе муслимански обред у овом културном добру граничи се са фанатизмом, нејасан нам је и представља израз непоштовања и видљив је њихов дефицит везе са реалношћу . Поред тога, такви поступци нису у складу са модерним демократскимм и секуларним друштвом“, речено је у Министарству спољних послова Грчке.

 

Света Софија или Црква Свете мудрости саграђена је 537 године и до 1453 је била саборна црква и седиште Патријаршије, да би после пада Цариграда у Отоманској империји била претворена у џамију, када је такво наређење три дана након пада Константинопоља дао осиони султан Мехмед Освајач. Убрзо након тога, да би још више понизио хришћане и показао „надмоћ полумесеца над крстом” , наредио је да се догради један минарет, а касније су уследила још три. У правцу Меке постављен је михраб, а по добром старом турском обичају, фреске су прекривене малтером , како хришћански свеци не би прогањали султана док клања.

 

Istanbul-Aya-sofya

 

Аја Софија је била трн у оку свим султанима, па је један од њих Султан Ахмет позвао најпознатијег архитекту и рекао му да наспрам Аја Софије изгради џамију, која би била већа и богатија од Аја Софије. Султан му је рекао да минарети буду златни, а архитекта је био наглув па је, уместо алтен (златан), схватио да је султан рекао алт (шест) и изградио једину џамију са шест минарета у Истанбулу, Плаву џамију илити Џамију султан Ахмета Првог. Постоји веровање да је, када је султан видео да минарети нису од злата, позвао архитекту и наредио да му одсеку руке до лаката, пише Православље Живот Вечни, позивајући се на agionoros.ru и pravoslavie.ru

 

По налогу утемељивача модерне Турске Кемала Ататурка 1935 године је уместо џамије у Аја Софији отворен музеј. Исламисти сматрају да је тим чином издао „симбол исламског света и освајања Константинопоља“, док му Хришћани не могу опростити што је није вратио у оно што она заправо јесте-православна црква.

 

И прошле године је у априлу у Аја Софији рецитован део из Курана, исламске свете књиге, на церемонији поводом отварања нове изложбе „Љубав пророка“.

 

Цитат је изговорио имам џамије Ахмет Хамди Акески у Анкари. Церемонији су присуствовали највиши турски званичници. По информацији турске агенције Анадолија било је ово прво читање Курана у Аја Софији у последњих 85 година.

 

Последња Света Литургија у Аја Софији одслужена ја 29 маја 1453 године, оног дана када је пао Константинопољ. Постојала је намера да се након 557 година Света Литургија служи 17 септембра 2010 године за време ходочашћа америчких православних верника у Истанбул. Крис Спироу, амерички политичар и председник међународног удружења „Аја Софија“ најавио је своје намере турском Премијеру Реџепу Ердогану. Стигао је одговор из Министарства спољних послова Турске да закон државе Турске забрањује било какву верску службу у Аја Софији и наводе да би се служба „могла сматрати провокацијом која би свакако нашкодила напорима Владе да побољша верске слободе.“

 

«А знаш ли ти да певаш древну песму о Светој Софији?»
«Не знам, одговара. Певајте ми, ако знате».
«Каква си ти Гркиња кад не знаш најтужнију али и најлепшу песму својих предака?»
И почех тихо да певам прву строфу ове химне поробљене раје, пуну туге али и радосне наде. Кад стигох до речи којима ратници, евзони, поручују: „Госпи нашој, Владарки, кажи да не тугује а иконама да не плачу, евзони им то поручују … видим млада жена зарида, наслони главу на моје раме, потресена. А у мени отвори се нешто дубље од разума и срца, застало у грлу, претворена у ридај. Шта је било? Згуснути у сузу шест векова распећа Свете Софије? Откровење саборног плача покољења? Трепет божанске лепоте Мудрости Божије којој је овај величанствени храм посвећен?

 

 

Ката

Тагови: ; ;