Председница немачког Маршаловог фонда у САД Карен Донфрид сматра да је тешко предвидети исход предстојећег референдума о даљем чланству Британије у ЕУ и каже да би Брегзит имао значајне последице по унутрашњу политику, уз могућ распад Уједињеног Краљевства.

 

karen donfrid

 

Она каже да се гласање, заказано за 23 јун, одржава у тренутку када је Европа на удару вишеструких криза што иде у прилог заговорницима изласка из ЕУ.

 

“Они кажу да ако Британија изађе из ЕУ, то ће је заштитити од прилива миграната, тероризма и свих негативних ствари које долазе са континента”, објашњава Донфрид.

 

Према мишљењу које је изнела у емисији “Шоу Дајан Рем” на америчком радију НПР, они који се залажу за одлазак из ЕУ играју на карту специјалних односа које Британија има са САД. Она сматра да је табор који је за напуштање Уније у замајцу, делимично због популарности бившег градоначелника Лондона Бориса Џонсона, који се прикључио тој кампањи, преноси Танјуг.

 

“Тако имате харизматичког портпарола у табору који заговара излазак, док је неизвесно да ли Премијер Дејвид Камерон има исту способност да мобилише гласаче, посебно после афере са панамским папирима која је недавно разоткрила корупцију међу делом британског руководства. Потпуно је неизвесно да ли би Камерон морао да остане на месту премијера. Највероватније би морао да поднесе оставку”, каже она.

 

Осим тога, додаје, ту је и Шкотска као најпроевропскији део Уједињеног Краљевства, па постоје очекивања да би, ако Британци изгласају одлазак а Шкотска останак, то могло да доведе до распада земље.

 

Донфрид сматра да је изузетно тешко предвидети исход референдума јер он умногоме зависи од тренутних околности.

 

“Нешто се може догодити баш у недељи уочи гласања и дубоко утицати на резултат. Због тога сви, укључујући Белу кућу, референдум треба да схвате крајње озбиљно”, закључила је председница Маршаловог фонда.

 

Ката

Тагови: ; ; ;