Режиму у Црној Гори је пре десет година, 8. јуна 2006, стигла подршка са Исланда. Исланд је тако постао прва држава која је званично признала „независну“ Црну Гору.

 

island-zastava-640x425

 

Десет година касније, 8. јуна 2016, Исланд потврђује подршку режиму Мила Ђукановића и постаје прва држава која је ратификовала Протокол о приступању Црне Горе НАТО-у.

 

Недуго затим, и Словенија је потврдила тај споразум, гдје су за чланство ЦГ у НАТО гласала 73 посланика, а три су била против.

 

Заседању у Љубљани присуствовао је недавно изабрани председник Црногорског парламента Дарко Пајовић.

 

Овом меморабилном списку додајемо и подсећање на 8. јуна 1999. и активности НАТО пакта над српским небом, чему је као члан Алијансе допринео и Исланд:

 

НАТО је интензивирао ваздушне нападе на СРЈ. Након седам мирних дана подручје Новог Сада је поново било на удару. Бомбардовани су рафинерија нафте и насеља Шангај, Буковац, Бранковац и околина Бешке. Рањено је више од десет људи. После пет дана, бомбардован је Београд, посебно подручје Батајнице. Бомбардована је рафинерија нафте у Панчеву. Подручје Дечана и Косовске Митровице је гађано са више од 20 пројектила. Поново је бомбардовано пољопривредно добро Добричево код Ћуприје.

 

 

 

ин4с

Тагови: ; ;