Подморница „Стари Оскол“ плови површином мора заједно са реморкером до Црноморске флоте и било би чудно да је британска морнарица није приметила, наводи се у саопштењу службе за односе са јавношћу Министарства одбране Русије.

 

severodvinsk_123

 

Раније су британски медији јавили да су бродови британске краљевске морнарице уочили и да прате руску подморницу у Северном мору. Британски војни званичници су изјавили да је откривање подморнице резултат заједничких напора са савезницима НАТО-а. Морнарица ће задржати будност да би заштитила Британију од потенцијалне претње.

 

„У Министарству одбране Русије зачуђени су што су за откривање пловила које се креће малом брзином по површини мора у пратњи реморкера били потребни заједнички напори морнарице Велике Британије и њених савезника у НАТО-у“, наводи се у саопштењу.

 

 

Министарство такође наводи да су претходних неколико дана трговачки бродови разних држава по старој поморској традицији поздрављали морнаре подморнице у Баренцовом, Норвешком и Северном мору.

 

Дизел-електрична подморница пројекта 636.3 „Стари Оскол“ након завршетка тестирања у Балтичкој и Северној флоти плови ка месту сталног стационирања Црноморске флоте. Подморница се креће у надводном положају у пратњи реморкера „Алтај“.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ;