Министарство спољних послова Србије уручило је амбасадору Словеније протестну ноту због изјаве словеначког председника Борута Пахора у којој је он позвао на признавање независности Косова и подржао његово чланство у међународним организацијама и интеграцијама.

 

МСП

 

Министарство спољних послова Србије саопштило је да је словеначкој страни предочено да се убудуће уздржи од сличних изјава које директно наносе штету односима и међусобном поверењу између Србије и Словеније.

 

«Министарство спољних послова Србије подсећа да ово није први пут да словеначки званичници позивају на признавање једнострано проглашене независности тзв. Косова, што угрожава највише интересе Србије», наводи се у саопштењу.

 

 

Министарство спољних послова Србије је навело да изјаве словеначких званичника у вези с једнострано проглашеном независношћу Косова суштински подривају напоре које Србија и Европска унија улажу у статусно неутрални дијалог Београда и Приштине, што је једини легитимни оквир за постизање стабилности на Косову.

 

Због Пахорове изјаве током посете косовског председника Хашима Тачија Љубљани, у Министарство спољних послова позван је амбасадор Словеније Владимир Гаспарич којем је протестну ноту уручио помоћник министра спољних послова Горан Алексић.

 

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;