Како је саопштено из Комуникационог тима Савјета за чланство у НАТО, Исланд је то учинио данас, тачно десет година пошто је, такође као прва држава, званично признала Црну Гору 8. јуна 2006. године.

 

38

 

Исланд је прва држава која је ратификовала Протокол о приступању Црне Горе НАТО-у.

 

Из Комуникационог тима је оцијењено да ратификација Приступног протокола представља још једну потврду чврстог пријатељства Исланда и Црне Горе.

 

„Нашој земљи је Исланд два пута указао посебну част: десет година након што је једна од најстаријих европских држава прва признала државу Црну Гору, најстарији парламент на свијету, исландски Алтинг, први је од свих земаља чланица Алијансе ратификовао Приступни протокол за улазак Црне Горе“, каже се у саопштењу.

 

Агенција Бета је јуче писала да ће словеначки парламент данас ратификовати протокол о приступању Црне Горе НАТО, те да ће тако Словенија бити прва земља чланица Сјеверноатлантског војног савеза која је потврдила тај споразум. Опозициони посланици Скупштине Црне Горе упутили су писмо колегама из Парламента Републике Словеније поводом ратификације Споразума о приступању Црне Горе НАТО-у.

Тагови: ;