Цариградска Патријаршија је одбила да одложи одржавање Свеправославног сабора на Криту и позвала је све помесне православне цркве да присуствују сабору који ће се одржати од 18 до 26 јуна.

 

780786-36

 

„Свети Синод је, након што је неочекивано и са изненађеношћу сазнао за позиције и погледе неких братских Православних Цркава, решио да ни једна институционална структура не може да преиспита већ започети саборски процес”, кажу из Патријаршије.

 

«Поглавари светих православних Цркава су, у складу са правилима организовања и деловања Свеправославног сабора, дужни да обезбеде да све предложене поправке, исправке или допуне већ једногласно прихваћених текстова на Предсаборским свеправославним конференцијама, буду изнете у току рада Свеправославног сабора», каже се у саопштењу.

 

„Цариградска Патријаршија, као Црква која има првенство у обезбеђивању православног јединства, позива да у раду Свеправославног сабора узму учешће у већ утврђеном року предстојатељи цркава и њихово опуномоћеници”.

 

Сабор се припрема од 1961 године и у његовом раду треба да учествују по 24 архијереја из сваке од 14 помесних православних цркава.

 

Своје неучешће у раду Сабора најавила је Бугарска православна црква, што је био био један од главних разлога да Руска православна црква предложи да се хитно одржи Свеправославна предсаборска конференција на којој би била усаглашена спорна питања.

 

„Цариградска Патријаршија се позива да, уочи Свеправославног сабора, хитно разговара о почињеним грешкама. Не позива само Руска православна црква, већ и Бугарска и Антиохијска, као и збор инока са Свете Горе. Упркос томе, бирократија Цариградске патријаршије са магарећом тврдоглавошћу надмено презире своју сабраћу и не жели ништа да промени. Тиме су кренули против пуноће Православне цркве, тиме нам показују да желе успостављање диктатуре Цариградске патријаршије”, реаговао је на став и тон Синода цариградске Патријаршије доцент историјског факултета Санкт-петербуршког универзитета ђакон Владимир Василик.

 

„Сада се показује да Цариград сматра да има право да сазива Свеправославни сабор. То потврђује да цариградска Патријаршија жели да себи присвоји право васељенске јурисдикције, а то значи и право да даје и одузима аутокефалност, то јест да управља Православном црквом. Некада велика цариградска Патријаршија, која је била чувар православља и просветитељ многих народа света, сада је постала средиште либерализма и заблуда којих упорно не жели да се ослободи. Остаје само да се молимо да се из свега не изроди нови раскол”, рекао је он.

 

Ката

Тагови: ; ; ;