Руска агенција за безбедност производа још није обавестила Министарство пољопривреде да су у нашим јагодама и јабукама утврдили вишак пестицида

 

јагоде

Фитосанитарна инспекција Министарства пољопривреде није добила званичан допис од Росељхознадзора нити им је руска Агенција за безбедност производа са којом су у свакодневној комуникацији саопштила да су у јабукама и јагодама извезеним из наше земље утврђени остаци пестицида и нитрата. Како је за „Политику” рекао Ненад Милојевић, начелник овог одељења Управе за заштиту биља, у оваквим ситуацијама се проблематична роба враћа у земљу из које је извезена, а о томе би требало да буде обавештена и гранична фитосанитарна инспекција што се у овом случају није десило. Руска агенције за безбедност производа је, да подсетимо, у петак на званичном сајту објавила да су у увозном воћу и поврћу, које је на тамошњем тржишту контролисано у мају, у десет одсто узорака утврђене недозвољене количине пестицида и нитрата, а највише из Србије и Молдавије – у 435 тона јабука и 83 тоне јагода. У извештају је наведено да ће ова агенција донети и конкретне мере, на основу ових резултата.

 

Разлог због чега Руси још не обавештавају нашу инспекцију можда лежи у том што, како каже Дејан Делић, координатор Центра за сарадњу са Руском Федерацијом при ПКС, у последње време често на граници буде заустављена роба која је декларисана као српска, а да она није пореклом из Србије.

 

– Пре десет дана на сајту руске Агенције за безбедност производа објављена је информација да је на царини заустављен контингент наводно српских јагода које су пореклом из Украјине, а увозник је из Белорусије. Роба је враћена, али остаје велики проблем ове реекспортоване или шверцоване робе у којој се злоупотребљава наш Споразум о слободној трговини и која се извози као српска. Можда је то случај и са најновијим примером јабука и јагода у којима се помиње Србија – каже Делић и додаје да би требало сачекати званичну реакцију Росељхознадзора.

 

Центар за сарадњу са Руском Федерацијом је, како каже наш саговорник, одмах после увођења санкција према ЕУ организовао акцију информисања произвођача и увозника о дозвољеним нивоима пестицида и нитрата у производима како бисмо избегли ово, а произвођаче упознали са правилима овог тржишта.

 

– Превели смо са руског цео документ који се односи на остатке пестицида и доставили смо свим заинтересованим произвођачима, како би се на време упознали са правилима овог захтевног тржишта и избегли проблеме. Руско тржиште нам је важно и битно је да им пласирамо здраву храну. Зато стално апелујемо на произвођаче да обрате пажњу и на средства која користе приликом третирања воћа, јер су контроле строге, а увозници имају чак и мобилне мераче пестицида и нитрата, па се може догодити да и роба која на неки начин прође царину лако буде поново контролисана, каже Дејан Делић за „Политику”.

 

Србија је, према подацима ПКС у прва четири месеца у Русију извезла 83,4 хиљаде тона јабука у вредности од 54 милиона долара, што је за 48 одсто више него у истом периоду прошле године. У првом кварталу из Србије је на ово тржиште отишло и 467 тона јагода у вредности од 920 хиљада долара.

 

У Министарству пољопривреде кажу да у овом тренутку не могу да говоре о последњем извештају руске Агенције за безбедност производа, јер немају податак ни о количинама ни о произвођачу на кога се евентуално односе резултати контроле. Међутим, јабуке које сада иду на руско тржиште су, наводе, из прошлогодишњег рода који је складиштен и чува се под контролисаним условима.

 

– Наша инспекција је обавила све планиране контроле воћа и поврћа, па и јагода и јабука, и није установила остатке пестицида. Спорадичних примера у којима се помињу наши произвођачи је било, али смо предузели све мере да се то не би понављало, каже Ненад Милојевић, начелник Одељења фитосанитарне инспекције.

 

Од 2010. године када је Србија имала веће проблеме са остацима пестицида у воћу и поврћу потписан је Меморандум о безбедности производа који се из Србије извозе у Русију и у сарадњи са руском фитосанитарном службом успели смо да побољшамо квалитет робе која долази са нашег тржишта.

 

– Овај меморандум је дефинисао контроле и услове под којим се воће и поврће извози на ово тржиште. Сваки произвођач је дужан да приликом извоза попуни документацију у којој се наводи када је последњи пут воће и поврће третирано, којим препаратима и у којој концентрацији, а обавезно је и навођење датума бербе. Овај документ је, иначе, и једна врста произвођачког сертификата о безбедности робе која се извози, каже Милојевић и наводи да су у редовним контролама проверавани и остаци пестицида и на домаћем тржишту и у роби за извоз и није било никаквих проблема.

 

Домаћи прописи о остацима пестицида за заштиту биља у воћу и поврћу усаглашени су са регулативом Европске уније.

 

Љајић: Злоупотребе нису неочекиване
Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација, каже да није неочекивано да неке земље, које у овом тренутку немају право извоза у Русију, користе позицију Србије и злоупотребљавају је на овај начин како би се домогле руског тржишта.– Нисмо добили податке о томе да ли је било злоупотреба, али је најважније од свега да наши произвођачи и пословни људи ни на који начин не учествују у злоупотребама споразума о слободној трговини како не бисмо угрозили наше позиције у овом тренутку.

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ;