Белгијске власти изразиле су данас забринутост зато што чак 2.500 бивших белгијских нациста и даље прима немачке пензије, преноси британски Би-Би-Си.

 

Брисел

 

Белгијанци коју су преживели нацистички погром затражили су од владе у Берлину да обустави исплату пензија тим људима, а белгијски министар задужен за пензионо осигурање Данијел Баклен је изјавио да „дели њихово огорчење”.

 

Бакленов портпарол Жералдин Ламоро је, међутим, за Би-Би-Си рекла да Немачка руководи тим исплатама и да белгијске власти „не располажу званичним подацима” о примаоцима тих пензија.

 

Након завршетка Другог светског рата 1945. године, белгијски судови су осудили око 57.000 белгијских нацистичких колаборациониста.

 

Одређени број Белгијанаца је регрутован у немачке Ш јединице и немачку војску, док су колаборационисти помагали нацистима у слању Јевреја и бораца отпора у концентрационе логоре.

 

Петицију за обуставу исплате немачких пензија бившим нацистима је организовал Меморијална група Белгијанаца који су преживели нацистичке кампове и који желе да се модерна Белгија и даље сећа времена ратне окупације.

 

„Веома је тужно што Белгија не може или неће да дође у посед информација о примаоцима пензија. Не разумем како у данашње време Белгија и Немачка не успевају да размене те информације”, изјавио је председник Меморијалне групе Питер Паул Бетен.

 

 

 

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ;