Не мрзим ни Бошњаке ни муслимане, никога не мрзим, али волим Србе и нисам спреман да прихватим било шта што би било лоше за Србе, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

 

Милорад-Додик

 

Милорад Додик је у Источном Сарајеву рекао да се слаже са оценом Управног одбора Савета за примену мира у БиХ (ПИК) да су у последње време у земљи присутни говор мржње и радикална реторика, ако се мисли на изјаве бившег турског премијера Ахмета Давутоглуа на отварању Ферхат-пашине џамије у Бањалуци и иступе поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића.

 

«Они апсолутно говоре говором мржње. Што се мене тиче, ја не мрзим ни Бошњаке ни муслимане. Никога не мрзим, али волим Србе. Нисам спреман да прихватим било шта што би било лоше за Србе. Њихове добре намере никада нисам разумео на тај начин», рекао је Додик.

 

 

Сматра да је крајње време да се ПИК угаси, оценивши да странци својим деловањем не доприносе ничему добром у БиХ.

 

«Они су се заглавили у блато промена Дејтонског споразума. Високи представник је тај који је девастирао политички систем успостављен међународним уговором и ПИК се састаје само да би оправдали његову велику плату од 24.000 евра месечно и говорили како је он неопходан», рекао је Додик.

 

 

Коментаришући тврдње да је РС под великим утицајем Русије, он је оценио да такве оцене пласирају «они који желе себе да представе као велике аналитичаре и медијске експерте и да тврде глупости».

 

«Ако постоје неки утицаји овде, онда постоји енорман утицај Запада у БиХ на креирању одлука и микроуправљања у БиХ. То се може доказати на сваком месту. РС наставља да има добре односе са Русијом и то се неће променити зато што је неко у Сарајеву измислио како Руси ходају овуда и говоре шта треба да се ради», додао је председник РС.

 

 

Додик је навео да РС има коректне односе с Русијом, која је у претходном периоду улагала у РС и имала разумевање за многе политичке ставове РС.

 

«Прича о наводном руском утицају служи за поткусуривање и страшење западњака, који су одједном препаднути од Руса… То је бесмислено. Руси су показали свој однос према Дејтонском споразуму на најбољи могући начин. У том погледу Руси имају своје политике», рекао је Додик, наводећи као пример руско противљење уласку БиХ у НАТО.

 

 

РТС

Тагови: ;