Резултати најновијег истраживања јавног мњења, објављени две недеље пре британског референдума о чланству у Европској унији, показали су да је евроскептицизам у порасту широм Европе.

 

euro-flag-no

 

Према објављеним резултатима, чак 71 одсто Грка не жели да њихова земља буде у Унији, а ни 61 одсто Француза нема позитивно мишљење о чланству, преноси Би-Би-Си.

 

Истраживање које је спровео истраживачки центар «Пју» показује да незнатна већина од 51 одсто и даље фаворизује ЕУ, али чак 42 одсто грађана жели да се надлежности врате њиховим националним престоницама.

 

Анкета је обављена од 4. априла до 12. маја, на узорку од 10.491 испитаника из 10 земаља, које заједно чине 80 одсто становништва Уније.

 

Међу Французима је ЕУ доживела највећи пад популарности, чак 17 процентних поена мање него 2015. године. Прате их Шпанци, са падом од 16 поена.

 

У Великој Британији је популарност ЕУ пала за осам процентних поена, а у Италији за шест.

 

Установљено је да ЕУ навише присталица има у Пољској чак 72 одсто и Мађарској 61 одсто, а Унија се добро «котира» и у Шведској (54 одсто), Холандији (52 одсто) и Немачкој (50 одсто).

 

С друге стране, само 27 одсто Грка, 38 одсто Француза и 47 одсто Шпанаца подржава останак у Унији.

 

Резултати другог истраживања, које је обавила агенција ТНС између 19. до 31. маја, показују да већина становника у земљама чланицама ипак жели да Велика Британија остане у Унији, преноси Би-Би-Си.

 

Међутим, то није случај са испитаним Британцима – међу којима је 41 одсто за останак, а 43 одсто за напуштање Уније.

 

Међу онима који Британце и даље желе да виде у редовима ЕУ највише је Немаца (79 одсто) и Ираца (70 одсто). За њима су Луксембург (66 одсто), Француска (65 одсто), Пољска (64 одсто) и Холандија (63 одсто).

 

У Финској, Чешкој и Данској око 62 одсто испитаних грађана и даље подржава британско чланство у ЕУ.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;