Министарство унутрашњих послова Републике Српске покренуло је обимну истрагу о притисцима на сведоке у случају Насера Орића, пошто су о томе прикупили бројне доказе, међу којима и о томе да Орићеви сарадници нуде сведоцима тужилаштва и до 25.000 евра за лажни исказ, објавио је данас „ЕуроБлиц” а преноси Танјуг.

 

Filip Morion i Naser Orich

 

Лист наводи, позивајући се на добро обавештене изворе, да су истражиоци МУП РС последњих месеци прикупили бројне доказе о , како кажу, незапамћеним притисцима на сведоке тужилаштва у предмету који се пред Судом БиХ води против ратног команданта бошњачких снага у Сребреници, те да је Тужилаштво БиХ о томе детаљно обавештено.

 

„Суђење Насеру Орићу за ратне злочине против заробљених српских цивила и војника одвија се у немогућим условима. Сведоци тужилаштва изложени су готово свакодневним притисцима, претњама и уценама, о цему је МУП РС већ прикупио обимну документацију и доставио је надлежнима у Тужилаштву БиХ”.

 

 

Они додају да се притисци на сведоке одвијају по већ добро уходаним шаблонима који подразумевају нуђење мита за лажно сведочење, као и класичних претњи сведоцима и члановима њихових породица.

 

Сведоцима тужилаштва Орићеви сарадници по Сребреници и Братунцу нуде од пет па чак до 50.000 КМ у замену за исказ који оптуженог неће довести у везу са почињеним злочинима.

 

Истражиоци МУП РС дошли су до података да су у тај посао уплетени и поједини Срби који сведоцима нуде новчану корист, обнову кућа и друге привилегије у замену за лажно сведочење или одустајање од појављивања пред судом, а нису ретке ни претње онима који не прихватају овакве понуде, наводи лист, преноси Танјуг.

 

Тако се, између осталог, издваја случај једног познатог братуначког бизнисмена који је, наводно, једног свог радника, иначе важног сведока у предмету против Орића, уценио даљим радним ангажманом уколико буде сведочио против бошњачког ратног команданта.

 

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и потрагу за несталима Милорад Којић за „ЕуроБлиц” каже да и ова институција поседује сазнања да се суђење Орићу одвија у нерегуларним условима.

 

„Јавна је тајна да су сведоци тужилаштва изложени страшним притисцима. У таквим условима немогуће је очекивати правично суђење и пресуду која ће задовољити жртве”, закључио је Којић.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ;