Руска православна црква још увек није донела одлуку о сазивању свог Синода на коме ће се донети одлука о учешћу на Свеправославном сабору на Криту.

 

vaseljenski-sabor2

 

За сада су Бугарска православна црква и Антиохијска Патријаршија саопштиле да неће присуствовати сабору, али је Цариградка Патријаршија је одбацила могућност његовог одлагања.

 

„Ни једна институционална структура више није у стању да заустави и преиспита већ започети саборски процес“, њихов је званичан став.

 

Сабор се припрема више од 50 година и, ако се одржи, биће први православни за протеклих 1000 година.

 

Међутим, руски патријарх Кирил каже да сабор на Криту не може бити Васељенски зато што се на њему неће решавати питања вере нити ће се уводити новине у литургијски живот Цркве и у њено канонско устројство. А, како стоје ствари, на њему неће бити присутни ни представници свих православних цркава.

 

2DSCF1384

 

Када се пре више од пола века појавила идеја одражвања Свеправославног сабора, на разматање је било понуђено око сто тема. Годинама се тај број смањио до 10. Свака тачка је дуго усаглашавана и данас је о осам тема постигнута сагласност свих цркава.

 

Најбитније су теме о православној дијаспори у неправославним земљама, заједничком календару, довођењу у склад црквених постулата о посту и односу православних цркава према осталом хришћанском свету.

 

 

СПЦ затражила да се Свеправославни сабор одложи или да се одржи само његов први део

 

Ката

Тагови: ;