Два америчка стратешка бомбардера В-52Н, која могу да носе нуклеарно оружје, су полетела из авио-базе „Ферфорд“ у Великој Британији, где су стигли из базе „Мајнот“ у Северној Дакоти, и слетели у ваздушни простор „јужног Балтика“, близу руске границе.

 

636009043871439639-BALTOPS-2016-2

 

Они да ће бити укључени у поморске и копнене маневре НАТО Baltops-2016 и Saber Strike-2016. Један од ових авиона већ је извео лет у близини руске западне ваздушне границе на Балтику.

 

Пентагон је донео одлуку да, по први пут од 2012 године, у мобилном стању држи шест од својих девет носача авиона. Зато је носач „Двајт Ајзенхауер“, на челу ударне групе бродова, са источне обале кренуо „у помоћ“ „Харију Труману“ који из источног Медитерана туче положаје «исламске државе», мада није појашњено какви су досадашњи ефекти његовог деловања.

 

У исто време је из базе Јокосука у Јапану испловио „Роналд Реган“ и упутио се према Јужном Кинеском мору, где се већ налази „Џон Стејниц“. Још два носача авиона — „Карл Винсон“ и „Џорџ Вашингтон“ су напустили су своје базе на западној и источној обали САД «ради извођења тренажних маневара», јавио је Пентагон.

 

Најављено је и да ће америчка Ратна морнарица наредних дана у мобилну приправност укључити и седми носач авиона, „Џорџ Буш“.

 

Амерички носачи у просеку на палубама имају по 30-40 ловаца-бомбардера F/A-18 „Хорнет“ борбеног радијуса око 800 км.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;