Доналд Трамп и Хилари Клинтон су победили на последњим прајмериз одржаним у неколико држава. Најважнија је била битка за Калифорнију, најнасељенију америчку државу. Трамп је освојио око 78% гласова, а Клинтонова 63,5%, објавио је Fox News.

 

Проценти се, поготово у случају Клинтонове могу и променити јер је Fox News објавио податке у моменту када је остало за бројање још две трећине гласова.

 

klinton-tramp_620x0

 

Трамп је Јужној Дакоти добио две трећине гласова, у Њу Џерсију 80%, у Њу Мексику 72,8%, а у Монтани 73%.

 

Клинтонова је у Јужној Дакоти добила 51,5% гласова демократа. Слично је било и у Њу Мексику, где је добила 52,8% и у Монтани 48,4%.

 

Сандерс је победио само у Северној Дакоти и то убедљиво, освојивши 64,2% гласова демократа. Са друге стране, Клинтонова је убедљиво победила само у Њу Џерсију са 63,3% гласова.

 

Након пребројавања гласова, Трамп је иступио са кратком изјавом, најављујући свој кључни говор за наредну недељу.

 

Иначе, прво се обратио онима који су гласали за Сандерса и поручио им да их „поздравља раширених руку“. Трамп је проценио да ће његова предност над Клинтоновом надаље само расти. Додао је да је бивша државна секретарка „починила много озбиљних грешака“, а политику Барака Обаме назвао је катастрофалном.

 

„Клинтонови су направили милионе долара распродајом актива и на продаји уговора са државом“, зјавио је Трамп.

 

У говору који је одржала у Њујорку (у Бруклину), Клинтонова му није остала дужна.

 

„Трамп не жели да само подигне зид између САД и Мексика. Он покушава да подели и саме Американце. Када он говори „Хајде да Америку поново учинимо великом“, то значи „Хајде, вратимо Америку уназад“. Када он уваженом судији поручује да не може радити свој посао зато што је Мексиканац и када назива жене свињама, он устаје против свега за шта се ми залажемо“, рекла је Хилари.

 

„Први пут у историји САД ће жена бити кандидат за Председника државе“, рекла је она.

 

Портпарол Беле куће Џош Ернест је рекао да је Обама честитао и Клинтоној и Сандерсу. И он је њену победу назвао историјском и оценио да је одушевила милионе људи.

 

Ката

Тагови: ; ; ;