Руска Православна Црква ће одржати ванредно заседање свог Светог Синода да би одлучила како ће деловати у ситуацији кад је низ Помесних Православних Цркава одбио да учествује на Свеправославном сабору на Криту и да би донела одлуку о сопственом учествовању на њему, саопштио је за РИА Новости у уторак председник Одељења за спољне црквене односе Волоколамски митрополит Иларион.

 

2DSCF1384

 

У уторак је Синод Антиохијске Православне Цркве објавио своју одлуку по којој је одбио да учествује на Свеправославном сабору. Сличну одлуку је прошле недеље донела Бугарска Црква.

 

Руска Православна Црква је апеловала на Помесне Цркве да сазову хитно предсаборско саветовање због «ванредне ситуације», која је настала у току припреме за Сабор. Са своје стране, Константинопољски патријархат је изјавио да «ниједна институционална структура не може поново разматрати саборски процес који је већ отпочео».

 

«Мислим да ћемо морати да одржимо још једно заседање Светог Синода како бисмо одлучили шта нам је чинити у датој ситуацији. Зато што се принципијелни ставови које смо изнели у току предсаборског процеса сад практично игноришу. Мораћемо некако да одреагујемо на то,» — рекао је митрополит Иларион.

 

Свеправославни сабор који је припреман преко 50 година биће, како се очекује, прво сабрање поглавара и представника Православних Цркава после више од хиљаду година. Међутим, по речима патријарха Московског и целе Русије Кирила, предстојећи Сабор неће бити «Васељенски», јер «није позван да решава питања вере или да уноси било какве новине у литургијски живот Цркве, у њено канонско устројство».

 

Православље, српска верзија

Тагови: ;