Помоћник заменика министра одбране САД Мајкл Карпентер је оценио да би Русија могла за 60 сати да заузме Талин и Ригу, главне градове Естоније и Летоније, судећи према оцени корпорације RAND из фебруара.

 

lavrov2

 

„Ситуација се од фебруара није побољшала. Међутим, уверен сам да ће ситуација на источном крилу НАТО бити боља 2017 јер ћемо тада тамо имати снаге величине оклопне бригаде“, рекао је Карпентер у говору пред члановима сенатског комитета за спољну политику.

 

Експерти RAND су предлагали да алијанса у те три балтичке државице дислоцира седам бригада.

 

“Ако се Русија одлучи за агесију против балтичких држава, имаће несумњиву предност и у растојању и у времену. Ми се трудимо да поставимо војску и технику да бисмо могли да зауставимо руску агресију“, рекао је он у наставку.

 

Карпентер је упозорио комитет за спољну политику да НАТО за сада не успева да измену однос снага у балтичком региону у којем Русија и даље располаже војном супериорношћу.

 

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је рекао да у Бриселу и Вашингтону одлично знају да Русија нема намеру да напада било коју земљу алијансе, али да користе прилику да што више батаљона и ратне технике пребаце на исток Европе да би та „ливада“ била и надаље под сигурном америчком контролом.

 

Ката

Тагови: ; ; ;