Отворено Писмо Председнику Србије:

 

 

kosovo

 

Господине председниче,

 

Поводом Ваших учесталих изјава да ће Србија у ЕУ само са Косовом, врло укратко:

 

Желео бих да Вас обавестим да Србија неће, нити може да уђе у Европску унију (ЕУ) у целовитом стању са јужном покрајином Косовом и Метохијом зато што је Влада Србије признала да је Косово засебна територија још пре него је албанска власт на Косову прогласила независност. Овај међународни споразум се зове ЦЕФТА (Central European Free Trade Agreement, тј. на српском Централноевропски уговор о слободној трговини) и потписан је 2007. године у коме се јасно наводи одвојеност двеју територија. Албанци су прогласили независност 2008. године, а моје писмо Вама нема никакве везе са тиме, већ са стањем Србије на путу у ЕУ и оним чиме се сама Србија обавезала на том путу независно од Косова.

 

Осим ЦЕФТА споразума, Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) који је Србија потписала исте године 2007. са ЕУ и који се односи директно на стање Србије на путу у ЕУ, је јасно дефинисао да Србија у придруживању са Унијом не иде заједно са Косовом. Опет, потписано пре него што је Косово прогласило независност. О овоме сведочи и чињеница да грађани Србије који путују са пасошима које издаје Министарство унутрашњих послова Србије могу да путују у ЕУ без виза, а они грађани Србије који живе на Косову и којима српске пасоше издаје Координациона управа, визе морају да имају. Такође, свима је јасно, али ево да Вас подсетим, да је и Косово потписало тај исти ССП као засебна територија како би се само придруживало ЕУ.

 

На крају, Бриселски споразум који је потписан 2013. године између Србије и Косова (са звездицом) јасно дефинише да Србија и Косово неће спречавати једно друго на путу у ЕУ. То значи да Ваше изјаве могу само да шкоде путу Србије у ЕУ и потпуно немају везе са реалношћу. Чак и да Србија престане свој процес придруживању Унији, Косово ће и даље само одлучивати о свом путу у ЕУ. Све у свему некада ће се обе територије наћи у тој заједници држава ако обе неометано иду тим путем.

 

Нико у ЕУ не тражи да Србија призна то Косово као независну државу, неке чланице исто тако нису признале, а дозвољавају грађанима Косова са КС пасошима да путују у те исте земље и да се независно придружују Унији.
Уосталом признање не чини државу, већ контрола над истом, они вероватно никада неће бити независни јер ће увек бити неки екстерни фактор под чијим ће наџором бити.Чињеница је да је Влада Србије чак потписала да и Србе на Косову интегрише у Устав Косова под тзв. Заједницама српских општина, што жначи да је на неки начин призната њихова самоуправа у Приштини над којом Влада Србије нема никакву контролу још од 1999. године. Територијално гледано, вероватно ће када тренутак дође да Србија постане део ЕУ на мапи бити приказана у целости, али опет грађани те територије неће бити сматрани делом ЕУ док и сама територија не уђе засебно у складу са претходно наведеним споразумима.

 

Уз сво дужно поштовање према позицији председника државе, Томиславе, молим Вас немојте да замајавате народ небулозама и свакојаким Вашим личним мишљењима, који заиста јесу огледало Вашег неквалитетног образовања (без било какве увреде, неко учи да би истраживао и доприносио, а неко да има којекакав папир чисто онако), и вероватно Ваше необавештености и Ваших нестручних сарадника, него гледајте да департизујете прво Вашу управу у Председништву и упослите људе који су стручни да Вас саветују шта треба и шта можете да кажете, а шта не, што је у складу са државном политиком и међународним споразумима. Помозите боље борби за очување онога што је српско на Косову и што служи српским интересима.

 

Нама је свима јасно да сте ушли у предизборну кампању, али молим Вас немојте тиме да угрожавате будућност свих нас, која је већ ионако неизвесна. Дозволите да и ми остваримо право на нормалан живот у свету могућности, отвореног тржишта и пристојног животног стандарда. Ако хоћете да Србија у исто време уђе у ЕУ са Косовом, помозите у Приштини да убрзају своје евроинтеграције, нико овде не говори о признавању већ о реалном стању и међународним споразумима за које сте и Ви обавезани да поштујете.Будите бољи од самог себе, оставите се тих емотивних изјава и окрените нови лист и делајте и макар мало будите доследни да ћете бити председник свих грађана иако то нисте. Ако ништа друго, Ви макар знате да ‘леба без мотику нема’, разумемо се.

 

Хвала!

 

Стефан Николић, Мастер међународне политике и људских права City University London

 

Политиколог међународних односа и глобалне владавине Hult International Business School London

Тагови: ;