Стејт департмент је позвао Турску да поштује Аја Софију и изјаснио се против акције владе Турске да је претвори у џамију, пише лист «Етнос».

 

954275070

 

«Сједињене Америчке Државе признају Аја Софију као споменик од посебног значаја. Позивамо турску владу да очува Аја Софију на начин који поштује традицију и њену сложену историју», рекао је портпарол Стејт департмента Марк Тонер, одговарајући на питање листа на брифингу.

 

 

Одлуком председника Турске Тајипа Ердогана, у току месеца муслиманског поста Рамазана у Аја Софији свакодневно се чита Куран, а молитву из византијске цркве преноси државна телевизија ТРТ. Ово се дешава први пут од 1934. године, када је зграда декретом оснивача модерне турске државе Ататурка постала музеј и била укључена у Листу светске баштине Унескоа.

 

Грчко министарство спољних послова је осудило ову одлуку Турске назвавши је назадном и на граници фанатизма, и додало да су муслимански ритуали у споменику светске културне баштине нејасни и представљају израз непоштовања и недостатка везе са реалношћу, као и да су неспојиви са савременим демократским и секуларним друштвима.

 

 

Тагови: ; ; ; ;