Забележен је све већи број џихадиста Исламске државе који дезертирају и враћају се у земље где су претходно живели на Западу, наводе експерти француске службе безбедности.

 

Islamska-drzava-Dzihadisti

 

Шеф француске обавештајне агенције Патрик Калвар изјавио је да су се из Сирије и Ирака у скорије време вратила 244 борца.

 

Калвар је, у говору пред посланицима, рекао да «постоји још већи број џихадиста са Запада који желе да се врате својим кућама, али их команда Исламске државе због тога проглашава издајницима и стреља», преноси АФП.

 

Како наводи агенција, по повратку их дочекују службе државне безбедности чији задатак је да провере разлоге њиховог одласка и повратка и евентуалну повезаност са тероризмом.

 

АФП подсећа и да такозвана Исламска држава, која се суочава са поразима на више фронтова у Сирији и Ираку, покушава да задржи хиљаде добровољаца који су им се од 2014. године придружили из западних земаља.

 

«Они осећају да је идеја Исламске државе у последњој фази. Многи добровољци са запада нам сада шаљу поруке са питањем како да се врате кући», рекао је француски обавештајац Дидије ле Брета за АФП.

 

 

Западне службе безбедности су опрезне при прихватању «џихадиста повратника».

 

 

RTS

Тагови: ; ; ; ;