Четири ратна брода НАТО земаља су пратила руску фрегату „Адмирал Григорович“ док је пловила из Балтика према Медитерану и Црном мору. Одредишна тачка је био Севастопољ.

 

1 admiral

 

„Фрегату су током целе пловидбе пратила два до четири ратна брода Алијансе. Док је пролазила кроз Дарданеле и Босфор, пратила су је четири турска ратна брода. То само потврђује да у НАТО схватају значај нових бродова који попуњавају састав Црноморске флоте. Њихове могућности су упоредиве са ударном моћи ракетних крстарица претходне генерације, а по неким параметрима је Адмирал Григорович изнад њих“, рекао је командант тридесете дивизије бродова руске Црноморске ратне флоте, капетан првог ранга Олег Криворог.

 

„НАТО снима све њене карактеристике. Сигурно су направили њен хидроакустички портрет. Они раде свој посао, а ми свој. „Адмирал Григорович“ је веома добар брод и зато привлачи пажњу наших партнера“, објаснио адмирал Александар Витко, командант Црноморске флоте.

 

Витко је посебно нагласио да се нада да ће односи међу црноморским земљама, укључујући и Турску, „опет постати партнерски“.

 

Фрегата „Адмирал Григорович“ може да плови брзином од 30 чворова и да без попуњавања резерви плови цео месец. Наоружана је и крстарећим ракетама „Калибр-НК“, самоодбрамбеним ракетним системом „Штиљ-1“, зенитном и класичном артиљеријом, реактивним системом за бомбардовање и торпедима. Може да прими и палубни хеликоптер (Ка-27 или Ка-31).

 

Руска Црноморска флота треба да добије још пет бродова исте класе. Први и други стићи ће до краја ове године, а већ су добили имена — „Адмирал Есен“ и „Адмирал Макаров“.

 

Ката

Тагови: ; ; ;