За време окупације Грчке (1941-1944) од стране осовинских сила, добар део муслиманских Чама сарађивао је са италијанским и немачким окупационим снагама, и починио низ ратних злочина. По завршетку Другог светског рата, готово сви муслимански Чами из Грчке су били протерани у Албанију, због колаборације с окупаторима Грчке.

 

Provokacija Albanaca

 

Грчке власти су се огласиле поводом провокативног банера на фудбалској утакмици између Албаније и Швајцарске. Грчка тражи од УЕФЕ и францускиске као организатира купа Еврипе-2016 објашњења.

 

«Појава банера са провокативним садржајем на утакмици Албанија-Швајцарска је држак потез. Ова провокација крши правила УЕФА, која је одговорна за обезбеђивање тога да банери са провокативним слоганима не буду на оваквим скуповима и требало би да одмах предузму мере и казне оне који су за то одговорни», — наводе РИА Новости представника грчког министарства спољних послова.

 

 

Атина већ припрема жалбу УЕФИ и организаторима Евро-2016, а намеравају да се обрате и влади Албаније.

 

Раније, током утакмице између фудбалских репрезентација Албаније и Швајцарске, албански навијачи су развили транспарент којим оптужују Грчку «за геноцид над 100 хиљада Албанаца у Чемерији».

 

За време окупације Грчке (1941-1944) од стране осовинских сила, добар део муслиманских Чама сарађивао је са италијанским и немачким окупационим снагама и починио низ ратних злочина. По завршетку Другог светског рата, готово сви муслимански Чами из Грчке су били протерани у Албанију, због колаборације с окупаторима Грчке.

 

Албанија оптужује Грчку за геноцид и има имовинске и територијалне претензије. Атина не признаје ове тврдње и сматра да су нацистички сарадници осуђени у складу са законом!

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;