Европска унија ће почети да се распада након што Италијани у другом кругу локалних избора за градоначелника Рима 19. јуна изаберу кандидата популистичког Покрета пет звезда, а четири дана касније Британци изгласају излазак из Европске уније, сматра лидер британске десничарске и евроскептичне странке УКИП Најџел Фараж.

 

farage2_3368475b1

 

Фараж је у интервјуу италијанском листу «Коријере дела Сера» рекао да би британски премијер Дејвид Камерон требало да поднесе оставку чак и ако грађани на референдуму 23. јуна подрже останак у ЕУ, пренео је Ројтерс.

 

Британске кладионице предвиђају да ће Британци гласати за останак у Унији, док анкете указују на мале разлике у проценту оних који су за и оних који су против останка у ЕУ, иако је једна анкета јуче показала да кампања за Брегзит има предност од десет одсто.

 

«Не можемо да изгубимо на овом референдуму. После њега ће наступити Велики прасак за британску политику, ништа више неће бити исто», рекао је Фараж, који се залаже за излазак Британије из 28-чланог блока.

 

 

Фараж је додао да ће он заједно са лидером Покрета пет звездица, комичарем Бепеом Грилом, «уништити стару Европску унију».

 

«Покрет пет звезда ће 19. јуна изабрати градоначелника Рима и променити Италију. Британија ће 23. јуна напустити ЕУ и променити Европу. Покренућемо домино ефекат. Након нас, Унију ће почети да напуштају друге северноевропске земље, почев са Данском», истакао је Фараж и додао: «ЕУ ће се распасти и дезинтегрисати на неколико делова.»

 

 

У првом кругу локалних избора у Италији је у недељу највише гласова освојила кандидаткиња Покрета пез звезда Вирџинија Раџи (37), испред кандидата Демократске странке премијера Матеа Ренција. Коначни победник ће се знати после другог круга избора 19. јуна.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;