Амбасадор Кине у Великој Британији Лу Сјаоминг позвао је «поједине земље» да се не играју ватром у Јужном кинеском мору.

 

kina 2

 

Према речима амбасадора, Филипини посебно агресивно показују своје претензије на ова острва — посебно „насукивањем“ на обале својим војним бродовима.

 

„Кина је реаговала максимално уздржано, позивајући на преговоре и консултације. Ми смо позивали да се привремено забораве спорови и да се изради коначно решење овог питања заједничким напорима. Ипак, сада је постало јасно да су Филипини схватили уздржаност Кине као слабост и кренули даље. Сада они, не само да не желе да добију кинеска острва и обалу, већ су поднели и тужбу суду како би сакрили своју незакониту окупацију под маском закона“, пише он.

 

Амбасадор наводи да Пекинг не намерава да призна тужбу коју је поднела Манила. Питање о територијалном суверенитету не улази под јурисдикцију Хашког трибунала.

 

На овај начин, Филипини су прекршили закон, незаконито инициравши овај случај, док је Хашки трибунал, са своје стране, прекршио закон, прихвативши га на разматрање, закључио је Лу.

 

Кина и низ земаља региона — Јапан, Вијетнам и Филипини — имају несугласице поводом морских граница у Јужном кинеском и Источном кинеском мору. Кина сматра да један број земаља намерно користи подршку САД ради ескалације напетости у региону.

 

 

ВЕДРАН

 

 

Тагови: ;