Двадесет особа од којих је 13 цивила, погинуло је у два самоубилачка напада у предграђу Дамаска, у којем се налази највећи шиитски храм у Сирији. Одговорност за нападе преузела Исламска држава.

 

Дамаск, бомбашки напад

 

Према речима директора Сиријске лабораторије за људска права Рамија Абдела Рахмана, у нападима је рањено више од 30 људи.

 

Сиријска државна агенција Сана јавила је да је у два терористичка напада у близини маузолеја у Сајиди Зејнабу, од којих је један извео бомбаш самоубица на улазу у светилиште, погинуло најмање 12 особа, а њих 55 је рањено.

 

Навела је да су бомбаш самоубица и аутомобил бомба експлодирали на улазу у храм Сајида Зеинаб, којег поштују шиити широм света.

 

Другу експлозију изазвало је активирање експлозива у аутомобилу бомби.

 

Агенција Амак, блиска џихадистичкој организацији Исламска држава, навела је да је та група преузела одговорност за нападе.

 

Маузолеј у Сајида Зејнабу једно је од највећих светилишта шиитских муслимана, јер се у њему налази гроб унуке пророка Мухамеда, Сајиде Зејнаб бинт Али.

 

Област око Сајиде Зејнаба под јаким је обезбеђењем полиције и либанских и ирачких шиитских јединица, које не дозвољавају приступ возилима, пошто је то место у последњих неколико месеци више пута било мета терористичких напада сунитских џихадиста Исламске државе.

 

У нападу на маузолеј 25. априла, за који је одговорност такође преузела Исламска држава, убијено је најмање седморо људи, а њих 20 је рањено.

 

Најкрвавији напади на то шиитско светилиште догодили су се 21. фебруара, када су у две експлозије погинуле 134 особе, од чега 97 цивила, док је крајем јануара убијено 70 људи.

 

Мухамедова унука Сајида Зејнаб бинт Али живела је на месту где је саграђен маузолеј пре него што ју је заробила војска омејадског калифа Јазида и убила њену браћу Хусеина и Хасана, што шиити сматрају најтрагичнијим догађајем у својој историји.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;