Хитно заседање Синода Руске православне цркве, на коjем би требало да буде размотрена ситуациjа настала након одустаjања великог броjа цркава од учешћа на Свеправославном сабору, биће одржано у понедељак.
2VSN_2448-1200

 

„Свети синод ће заседати да би размотрио ванредну ситуациjу насталу након отказивања учешћа низа локалних православних цркава у раду Свеправославног сабора, чиjе jе одржавање планирано на Kриту“, обjаснио jе портпарол Руске православне цркве Владимир Легоjда, преноси Спутњик.

 

Цариградска православна црква планира да одржи Свеправославни сабор од 16. до 26. jуна на Kриту.

 

Синод Бугарске православне цркве отказао jе учешће на скупу, а исту одлуку донела jе и Aнтиохиjска црква.

 

Српска православна црква се у четвртак обратила поглавару Цариградске православне цркве, наводећи да „има тешкоће“ у вези с учествовањем у Свеправославном сабору и замолила га да скуп одложи на неко време, а да у међувремену организуjе међуправославно саветовање.

 

У петак jе Грузиjска православна црква такође саопштила да неће учествовати на Свеправославном сабору.

 

У петак jе обjављено да шеф Oдељења за спољне црквене везе Mосковске патриjаршиjе, митрополит волоколамски Иларион ниjе отпутовао на Kрит ради учешћа у састављању посланице Свеправославног сабора: Руска православна црква сматра да би учешће у том послу било неумесно с обзиром на то да се низ православних цркава већ заложио за одлагање Сабора.

Тагови: ;