Два стратешка бомбардера Б-52 Ратног ваздухопловства САД приближила су се јуче границама Русије у Балтичком мору у оквиру војних вежби „Балтопс 2016“.

 

Б-52

 

Бомбардери ICER01 и ICER02, који могу да носе нуклеарно оружје, полетели су са авио-базе Милденхол у Великој Британији. Посада, како преноси „Ерфорс тајмс“, требало је да вежба постављање противбродских мина у водама Балтичког мора.

 

„Претпоставља се су школске мине постављене у Гдањском заливу, где је због војних вежби ово подручје било затворено за пловидбу. Оно се налазило 50 км од базе Ратног ваздухопловства Русије у Балтријску.

 

 

Дан раније, како саопштава сајт Ратног ваздухопловства САД, Б-52 су извели војне вежбе у пратњи 12 ловаца из четири земље: два ловца Ратног ваздухопловстава Пољске Ф-16, четири америчка Ф-16, два немачка „Јурофајтер тајфун“ и четири шведска JAS 39 Грипен.

 

Од 3. до 19. јуна у Балтичком мору се одржавају војне вежбе НАТО-а „Балтопс 2016“. У њима учествује Ратна морнарица 18 савезника и партнера алијансе са 50 бродова, 60 авиона и 4.500 људи.

 

 

 

Извор

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;