Посланик Албанске алтернативе у Скупштини Црне Горе, Ник Ђељошај, састао се са председником Албаније, Бујаром Нишанијем, са којим је разговарао о тренутној политичкој ситуацији и правима Албанаца у Црној Гори.

 

djeljosaj

 

 

„Између осталог, упознао сам председника о напретку који смо остварили углавном на нивоима где смо преузели одговорност да руководимо процесима, али такође и о великим проблемима који постоје ево две деценије, а са којима се и данас ми, нова генерација политичара, суочавамо“, саоштио је Ђељошај.

 

Он је на састанку са Нишанијем, између осталог, истакао да не постоји политичка воља и већина у црногорском парламенту да Малесија добије статус Општине.

 

Такође, нагласио је неодговорност институција да спроведу у дело законе којима Градска општина постаје Општина у оквиру Главног града, то да председник Црне Горе, Филип Вујановић, није расписао изборе за општине у Главном граду, проблем дискриминације Улциња када је реч о предложеном закону о Морском добру, као и проблем улцињске солане.

 

„Са посебном пажњом сам обавестио председника Албаније о антиалбанској хистерији коју спроводи ЦАНУ и ауторски тим преко ткз. Речника. У детаље сам објаснио увреде које Речник садржи и активности које сам имао како бих заштитио албански народ од тих непримерених и неморалних напада“, казао је Ђељошај и навео да је састанак одржан у четири ока, уз потпуно уважавање позиција коју покривају он и Нишани.

 

Посланик Албанске алтернативе је саопштио да је Нишани, као увек, истакао посвећеност за градњом блиских и пријатељских односа држава Балкана, а поготово Албаније и Црне Горе.

 

„Предочио је да ће се додатно ангажовати у складу са његовим уставним могућностима и овлашћењима, базирајући се на Уставу Албаније и међународних документа, која дефинишу заштиту и унапређење мањинских права у складу са европским стандардима за аутохтоне народе“, саопштио је Ђељошај.

 

Он је казао да након састанка са албанским председником, са још више оптимизма очекује да се, уз пуно уважавање и сарадњу, дође до решења свих њихових захтева.

 

„Како би коначно имали решења за нагомилане оправдане политичке захтеве Албанаца у Црној Гори, посебно ценећи значај и допринос који има Албанија као регионални лидер у интеграцијама, а поготово као чланица НАТО-а“, казао је Ђељошај.

 

 

принцип

Тагови: