Грчки шеф дипломатије Никос Козиас изјавио је да Турска још увек није ушла у 21 век и није постала део савремене цивилизације.

 

greek-turkey-flag

 

 

 

«Последња изјава нашег МИП-а је била да Турска још увек није ушла у 21 век и да са поступцима које чини доказује да није постала део савремене цивилизације»- рекао је он.

 

Овакву реакцију грчког министра иностраних послова изазвала је одлука турског председника Ердогана да дозволи читање Курана у време рамазана у цркви-џамији Светој Софији која се од 1934 године налази под заштитом УНЕСКО-а као споменик.

 

Према мишљењу Козиаса овакви поступци Анкаре говоре и о њиховој нервози.

 

«Они имају разлога за нервозу јер не постижу никакве успехе у спољној политици. Са Египтом су у лошим односима, са Израелом им лоше напредују преговори, са Сиријом су у рату, са Иран0м имају историјске размирице. У сукобу су са Русијом а после последње одлуке немачког парламента да призна геноцид над Јерменима у лошим односима су и са Немачком. Није решен ни проблем Кипра где они сносе пуну одговорност за окупацију Северног Кипра и у њих постоје тенденције за реваншизмом и према Грчкој»- преноси РИА НОВОСТИ речи грчког шефа дипломатије.

 

 

Тагови: