Амбасадор Руске федерације у Београду Александар Чепурин сматра да, ако европске земље желе да сачувају конкурентност и животни стандард, морају да имају добре односе са Источном Европом, Русијом, Евроазијском економском унијом (ЕЕУ), због чега српско-руско разумевање може бити позитиван фактор за будућност читавог европског континента.

 

Beta-9f7ikdnlin.528x350

 

Амбасадор је у ауторском тексту, објављеном у недељном издању београдских Вечерњих новости, написао да у том смислу, Европска унија (ЕУ) представља веома важан фактор за односе Србије и Русије.

 

Чепурин је нагласио да Русија чврсто подржава мир и стабилност на Балкану.

 

«Узимајући у обзир крхкост стања региона, покушаја наметања овде својих шаблона, као и убацивање преко псеудо-демократских структура оних идеја које шире несугласице и слабе власт, како би била послушна, нису само противправни, већ и врло опасни», написао је Чепурин за Новости.

 

По његовим речима, резултати такве политике најбоље су се виделе у Југославији, Северној Африци, Блиском и Средњем истоку и Украјини.

 

«Војничићи конфронтације су још увек у строју, видимо их и овде како теже да нанесу штету Русији и Србији. У задње време они све чешће вире из ровова, понашајући се бахато као да су газде», сматра Чепурин.

 

Он је додао и да се Русија доследно залаже за територијални интегритет Србије, за поштовање Резолуције Савета безбедности УН 1244, као и за то да се не допусти «девалвација» Мисије УН на Косову.

 

Амбасадор Русије истиче и да цени искрено расположење српског руководства за унапређење сарадње са Русијом, што су потврдили и бројни састанци руководстава две државе, али и најављена посета руског премијера Дмитрија Медведева Србији, планирана за јесен.

 

 

БЕТА

Тагови: ;