Председник Турске Реџеп Таиб Ердоган рекао је данас новинарима како је разочаран неуспехом покушаја да са Бараком Обамом и Владимиром Путином изгради «за пример» односе, пише Хуриет Дејли Њуз.

 

erd

 

Према речима турског предсеника он је полагао велике наде у америчког председника Обаму али се очекивања нису остварила.

 

«На пример у економској сфери односи нису побољшани него погоршани. Наша очекивања у међународној политици такође нису остварена»- рекао је Ердоган.

 

Посебно САД-у и Турској није пошло за руком да уложе заједничке напоре у вези ситуације у Ираку и Сирији а САД подржава јединице самоодбране Сиријских Курда који се успешно боре против ИСИЛ-а међутим Анкара их сматра терористима.

 

Према речима Ердогана турски грађани су узнемирени и сликама на којима су амерички војници заробљени заједно са припадницима курдске самоодбране.

 

«Наше пријатељство са Путином је, захваљујући заједничким интересима подигнуто на веома висок ниво»- рекао је Ердоган додајући да су се односи погоршали након турског обарања руског авиона над Сиријом у новембру 2015 године.

 

 

Према његовим речима обим трговине са Русијом је био већи него са САД и турске власти су планирале да тај обим буде 100 милиона долара годишње.

 

 

«Надам се да ћемо ускоро обновити старе везе и вратити се тим старим данима с још већим утицајем»- прениси РИА НОВОСТИ речи турског председника.

 

Тагови: ; ;