Два председника ће том приликом положити венце на споменик настрадалим службеницима амбасаде Кине у НАТО бомбардовању 1999. године, наводи се у саопштењу Прес службе председника Србије.

Си Ђинпинг

Председник Кине Си Ђинпинг боравиће у тродневној званичној посети Србији од 17. до 19. јуна, током које ће разговарати са највишим државним званичницима. Си долази у Србију на позив председника Србије Томислава Николића.

 

Првог дана посете Николић и Си ће положити камен темељац за изградњу Кинеског културног центра, открити споменик Конфучију, као и таблу новоименоване Конфучијеве улице и Трга пријатељства Србије и Кине, саопштила је Прес служба председника Србије.

 

Два председника ће том приликом положити венце на споменик настрадалим службеницима амбасаде Кине у НАТО бомбардовању 1999. године, наводи се у саопштењу Прес службе председника Србије.

 

Другог дана посете биће одржан састанак двојице председника и билатерални састанак двеју делегација, након чега ће бити потписани бројни међудржавни споразуми од изузетног значаја за Србију.

 

Николић ће уручити председнику Кине Орден Републике Србије на великој огрлици.

 

Након церемоније уручења ордена, Си ће се састати се са председником Владе Србије Александром Вучићем и члановима делегација, као и председницом Народне скупштине Србије Мајом Гојковић.

 

На крају посете Николић и Си ће посетити Железару Смедерево, где ће им домаћин бити премијер Србије Александар Вучић.

 

 

Си Ђинпинг и Николић потписују споразум о стратешкој сарадњи

Србија и Кина потписаће током предстојеће посете кинеског председника Си Ђинпинга Београду декларацију о свеобухватном стратешком партнерству и више важних међудржавних споразума.

 

Заједничка декларација о свеобухватном стратешком партнерству има за циљ унапређење односа са Кином у будућности, изјавио је за Бету саветник председника Србије за спољне послове Иван Мркић.

 

Према његовим речима, то ће бити друга заједничка изјава коју ће потписати два председника, прву су потписали у Пекингу 2013. године.

 

«Сам назив декларације говори о постојећем стратешком партнерству, али се оно сада чини свеобухватнијим, рекао је он.

 

 

Мркић је рекао и да ће бити потписани бројни међудржавни споразуми «који ће значити много за две државе, за две привреде и за наше будуће односе» и посебно издвојио споразуме о изградњи брзе пруге између Будимпеште и Београда и споразум о Железари Смедерево.

 

«Планирано је да председник Кине посети Железару Смедерево. Сви знамо шта железара значи за привреду Србије, Кина ће очигледно уложити у тај подухват. Кинеска компанија из провинције Хбеј преузеће железару», казао је Мркић.

 

 

Саветник председника Србије је нагласио значај посете председника Кине, једне од «најмоћнијих полуга светског развоја» рекавши да је та посета била могућа захваљујући «традиционалном пријатељству које Србија већ деценијама негује са Кином».

 

«Кина је једна од најпотентнијих земаља у свету, знамо да читава светска привреда у добром делу налази ослонац баш у Кини и свако привредно и било које друго планирање са Кином је добро за Србију», рекао је Мркић.

 

 

Мркић је подсетио да ће ово бити пети сусрет председника Србије Томислава Николића са председником Кине Си Ђи Пингом пошто је Николић два пута био у Кини, а двојица лидера срели су се и у Паризу и у Москви.

 

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;