Лондонски институт за економију и мир је оценио ниво мирољубивости земаља света на основу свог Global Peace Index.

 

Као и пре годину дана, на челу листе као најмирољубивија земља света је Исланд, а на последњем месту је Сирија. Само нешто испред ње су Јужни Судан, Ирак, Авганистан и Сомалија.

 

Све земље које су 1999 бомбардовале Југославију, су на ранг листи на високим местима као мирољубиве. Тако је Данска на другом месту по мирољубивости у свету, упркос томе што је учествовала у бомбардовању Србије и Либије, а Португалија на петом.

 

tumblr_o8hpsv1D6Y1rasnq9o1_500

 

Много шта говори чињеница да се Швајцарска, која је неутрална и није ратовала безмало 200 година, нашла тек на семом месту. Одмах иза ње је Канада која активно учествује у свим операцијама НАТО по свету.

 

Ове године је дошло до интересантних промена. За знатно немирољубивије земље су проглашене Украјина и Турска, које се налазе на 156 и 145 месту ранг листе.

 

„У Украјини је порастао ниво политичког терора, а сама је постала милитаризованија. Украјинска унутрашња стабилност изазива забринутост“, написали су аутори експертизе о овој земљи.

 

По традицији, Русија је позиционирана изузетно ниско на ранг листи. Сада је на 151 месту, што значи да је своју прошлогодишњу позицију поправила за само једно место.

 

Естонија, Летонија и Литванија, које непрекидно иступају са агресивним изјавама према Русији и саме се активно милитаризују, су на веома високим местима. Летонија је на 32, Естонија на 36, а Литванија на 37. Пољска која је још агресивнија и на чију територију стижу трупе и техника НАТО, пласирана је на 22 место.

 

Истовремено, Македонија је проглашена за најнемирољубивију европску земљу и налази се на 94 месту. Мирољубивије од ње је чак и «шиптарско Косово» коме је додељено 77 место. БиХ су на 60 месту, а Црна Гора на 57.

 

Од земаља чланица ЕУ, Грчка је најмање мирољубива и постављена је на 82 место.

 

С друге стране, САД као најагресивнија земља на свету, учесница свих тренутних ратних конфликата и са војним базама широм планете, се налазе на 103 месту, док је мирољубива Белорусија постављена на 106 место.

 

Србија се налази на 48 месту, одмах иза Велике Британије.

 

Ката

Тагови: ; ;