Тренутно је за 10% виши проценат Британаца који намеравају да 23 јуна на референдуму гласају за излазак своје земље из састава ЕУ од оних који су за очување садашњих односа са Бриселом, објавио је The Independent, преносећи резултате истраживања које је обавила социолошка агенција ORB.

 

A cup of Lipton Tea steeps at a cafe in downtown Kandy.

 

Анкетирано је 2000 људи. Њих 55% се изјаснило иступање Велике Бртаније из ЕУ, што је за 4% више него у анкети која је обављена у априлу. Тренутно је превага у корист евроскептика највећа је откако је ORB пре годину дана почео да мери расположења британских еврофила и евроскептика.

 

Анкета је показала да ће на референдум изаћи 66% присталица останка у ЕУ и чак 78% евроскептика. ЕУ има најјаче упориште међу младим Британцима и седам од десет млађих од 24 године ће гласати за ЕУ. Али ће чак 64% старијих од 55 година бити за напуштање ЕУ. На референдум ће изаћи око 56% младих људи, а око 80% старијих.

 

Присталице останка у ЕУ предводи премијер Дејвид Камерон, иако је референдум о ЕУ био његово предизборно обећање. На челу евроскептика је члан његове партије, бивши градоначелник Лондона Борис Џонсон.

 

Већ су се појавиле шпекулације о брзини спровођења раздвајања: ТУСК: ЗА СПРОВОЂЕЊЕ БРЕГЗИТА ПОТРЕБНО НАЈМАЊЕ СЕДАМ ГОДИНА , што све представља сигнал да је «развод» Британије и ЕУ све извеснији.

 

Ката

Тагови: ;