Изгледа да је нова доктрина САД да оружане снаге ове земље због Русије и Кине морају да обнове способност вођења класичних ратних операција и да се окрену војним вежбама.

 

images

 

„Вратила се конкуренција између великих сила. Зато се велика пажња мора посветити пројекцији силе и контроли над морима и океанима“, каже амерички адмирал Џон Ричардсон.

 

Дневни лист The New York Times је објавио да нарастајућа војна моћ Русије и Кине присиљава војну машинерију САД да се спрема за ратове будућности за које ће бити карактеристично формирање великих армија и отварање великог броја фронтова.

 

Лист пише да су Американци током протеклих 15 година ратовали само против слабо наоружаних устаника и међусобно неповезаних терористичких организација, а да ће поново морати да науче како се носи са великим армијама.

 

„Нисмо се против таквих противника већ дуго борили. Наше припреме више неће моћи да буду какве су биле. Сада је ситуација принципијелно другачија“, чаже за лист начелник штаба америчких копнених снага Марк Мили.

 

„Ратови ће се од сада водити коришћењем оружаних снага, командоса, партизана, терориста и криминалаца. Од свега тога се може правити мешавина која ће дејствовати на веома тешком терену са потенцијално великом густином становништва“, каже он.

 

„Вратила се конкуренција међу великим силама. Зато се велика пажња мора посвећивати не само пројекцији силе, него и контроли над морима и океанима“, закључује амерички адмирал Џон Ричардсон.

 

Ката

Тагови: ; ;