Змаго Јелинчич, лидер Словеначке националне партије изразио је незадовољство због ратификације Протокола о приступању Црне Горе у НАТО.

 

ZJ_TomiLombar

 

«Словеначка национална партија одлучно се противи чланству Црне Горе у НАТО пакту из разлога јер се ради о једној терористичкој и агресорској организацији. Њен циљ није промоција глобалне безбедности већ узроковање нестабилности у појединим деловима света преко рушења легитимно изабраних државних власти и стварањем ратних жаришта, каже Змаго Јелинчич за News Front — Србија.

 

Размештање НАТО снага уз јужну обалу Јадранског мора представља политички несмисао како са безбедносног тако и са стратешког аспекта јер спречава народу Црне Горе да самостално одлучује о својој судбини.

 

Бојим се да Црна Гора не схвата суштину НАТО пакта који ће ускоро коришћењем домаћих безбедносних структура доћи у позицију да диктира и економску политику као и унутрашње државно уређење. Црногорци ће изгледа све то схватити тек када буде касно».

 

Подсећамо да су земље НАТО-а потписале 19. маја у Бриселу Протокол о приступању Црне Горе у НАТО. Раније оне су донеле одлуку да започну преговоре о приступању Црне Горе алијанси. Без обзира на масовне протесте народа, Црна Гора може постати чланица НАТО-а.

 

Словенија је постала друга држава која је званично потврдила тај споразум. 8. јуна за чланство Црне Горе у НАТО гласала 73 словеначких посланика, а три су била против.

 

 

Тагови: ; ;